CD&V: "Bellens loog over spionage Belgacom"

Volgens CD&V heeft Didier Bellens, topman bij Belgacom, gelogen over het tijdstip waarop hij weet had van de cyberaanval op zijn bedrijf. Bellens diende op 19 juli een klacht in bij het parket over het hacken van de computersystemen van Belgacom. CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zegt dat Bellens al veel langer op de hoogte was, maar dit verzweeg voor minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS).
Wist Didier Bellens al in juni dat er sprake was van een cyberaanval?

Gisteren raakte bekend dat Belgacom twee jaar lang het slachtoffer geweest is van afluisterpraktijken. Sinds 2011 was de communicatie-infrastructuur van het bedrijf besmet met zogenoemde malware. Volgens het federale parket gaat het om internationale "state-sponsored" spionage. Gezien de aard van de malware zou alleen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA -of een dienst die ermee samenwerkt- achter de spionage kunnen zitten, maar niemand van het parket, de regering of Belgacom wijst -voorlopig- in die richting.

Gedelegeerd bestuurder van Belgacom Didier Bellens verklaarde op een persconferentie gisteren dat Belgacom op 19 juli een klacht tegen onbekenden ingediend heeft wegens hacking en spionage. CD&V-Kamerlid Roel Deseyn beweert nu dat Bellens al veel langer op de hoogte was van de spionagepraktijken en dit voor zijn voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) verzwegen heeft.

"Op 2 mei stelde ik een parlementaire vraag aan minister van Overheidsbedrijven Labille over de beveiliging van de computergegevens bij Belgacom. Op 10 juli kreeg ik een officieel antwoord waar de minister zwart op wit bevestigt dat er geen enkel vuiltje aan de lucht is en er de laatste maanden geen sprake was van een inbreuk of diefstal van gegevens bij Belgacom", zegt Deseyn.

De top van het bedrijf had volgens hem nochtans al maanden weet van een incident. "Ze wisten dat er een probleem was met de servers, dat er mogelijk sprake was van spionage. De minister werd voorgelogen."

Wat momenteel bekend is, is dat Belgacom een jaar geleden merkte dat de computerservers onstabiel geworden waren. Het bedrijf riep de hulp van experts van Microsoft in, maar die merkten niets op aan het computersysteem. In juni werd een Nederlandse IT-firma geconsulteerd. Die heeft afgelopen weekend de malware uit de Belgacom-servers gehaald. De vraag is nu dus of Belgacom in juni al weet had van de cyberaanval.

Minister Labille zegt dat hij geen enkele reden heeft om aan te nemen dat Didier Bellens gelogen heeft. CD&V eist uitleg van alle betrokken partijen. "Als blijkt dat Bellens niet de juiste en laatste informatie heeft gegeven in dit dossier, dan is er een groot probleem", zegt Deseyn. "Dan denk ik dat het zeer moeilijk is om nog met hem samen te werken. Het is een regeringsverantwoordelijkheid om dan te oordelen of het contract moet worden stopgezet."

BELGA/WAEM

"CEO wist er maar van op 16 juli"

Belgacom ontkent de aantijgingen van CD&V. Volgens het bedrijf was pas halfweg juli dit jaar duidelijk dat er sprake was van hacking en hebben ze ook in het antwoord op de parlementaire vraag niets verzwegen.

"Op die parlementaire vraag werd geantwoord op 10 mei. De eerste sporen kwamen aan het licht eind juni. Toen is er een externe firma bij gehaald. Toen bleek dat het om een digitale inbraak ging, is dat op het directiecomité op 16 juli voorgelegd. Dan pas heeft onze CEO er kennis van gekregen. Drie dagen later is er een klacht ingediend bij het parket", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot in "Het journaal".