Costa Concordia staat weer overeind

Het cruiseschip Costa Concordia, dat in januari 2012 kapseisde voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio, is vanmorgen weer rechtgetrokken. De eerste fase van de bergingsoperatie is daarmee afgerond. De komende maanden zal het wrak worden gestabiliseerd. Pas volgend jaar wordt het weggesleept.

De bergingsoperatie van de Costa Concordia begon maandagochtend. Met behulp van kabels en kranen werd het cruiseschip stukje bij beetje uit het water omhoog gelicht. Vervolgens werden metalen containers gevuld met water om het schip rechtop te krijgen. De bergingsactie verliep relatief vlot, al waren er enkel problemen met kabels.

Met een luid schallende misthoorn werd iets na 4 uur vanmorgen het einde van de operatie aangekondigd. Franco Gabrieli, het hoofd van de Italiaanse Civiele Bescherming, kon melden dat de Costa Concordia terug verticaal stond en dat de operatie achter de rug was. "We hebben alles afgerond zoals we gedacht en gehoopt hadden dat het zou gebeuren. Een perfecte operatie." In de tent waar de ingenieurs de bekendmaking volgden, brak een luid applaus uit.

Het schip rust nu op een platform dat op de zeebodem bevestigd is. Een allereerste inspectie van de stuurboordzijde, bedekt met een bruin slijm door het maandenlange verblijf onder water, toont aan dat de Costa Concordia ernstige schade heeft opgelopen die eerst moet worden hersteld vooraleer het schip in staat is om te worden weggesleept.

"De inwoners van Giglio kunnen niet wachten tot dat ding hier weg is", zegt Sergio Ortelli, de burgemeester van Giglio. Ze zullen daarvoor allicht nog moeten wachten tot de lente van volgend jaar. Eerst moet het schip dus nog worden gestabiliseerd en voorbereid op de sleep. Experts zullen ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het wrak het winterseizoen doorkomt.

De Costa Concordia strandde in januari vorig jaar toen het te dicht voor de kust van het eiland Giglio voer, voor Toscane. Het cruiseschip kapseisde. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. Twee mensen zijn nog altijd vermist, mogelijk liggen hun lichamen nog in het wrak. Francesco Schettino, de kapitein van het schip, moet terechtstaan voor doodslag en het verlaten van zijn schip.

ANDREAS SOLARO