Eeuweling KMI krijgt een 2 euromunt

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft vanmorgen de eerste plechtige muntslag van de nieuwe 2 euromunt voorgesteld. Die komt er naar aanleiding van de 100e verjaardag van het Koninklijk Meteorologisch instituut (KMI).
Vanaf morgen kunt u deze munt in uw portefeuille aantreffen.

Het ontwerp van de nieuwe munt (foto boven) is van de hand van Peter Denayer uit Zemst. Een jury met onder meer Frank Deboosere, Sabrina Jacobs, David Dehenauw en vertegenwoordigers van het KMI en de Koninklijke Munt kozen dit ontwerp uit 700 inzendingen van een ontwerpwedstrijd.

Vanaf morgen zal de Nationale Bank deze munten in omloop brengen. In totaal zullen er 2 miljoen stukken geproduceerd worden. "Dit nieuwe muntstuk zal niet alleen gegeerd zijn door de muntverzamelaars, maar het zal samen met de andere Belgische en Europese 2 eurostukken volop in de gewone omloop te vinden zijn", zei minister Geens bij de voorstelling.

Er werden in het verleden al enkele thema-herdenkingsstukken uitgegeven. Zo kwamen het Atomium, de Internationale Vrouwendag en de Koningin Elisabethwedstrijd al aan bod. In samenwerking met andere lidstaten waren er de afgelopen jaren ook al enkele uitgiften met een Europees thema.