Fransen en Russen verdeeld over gifgasaanval Syrië

Frankrijk en Rusland blijven het grondig oneens over wie in augustus de aanval met het giftige saringas in Syrië heeft uitgevoerd. China wil het rapport van de VN-inspecteurs die het Syrische regime beschuldigen, grondig onderzoeken.

Gisteren werd het rapport van de VN-inspecteurs in Syrië bekendgemaakt en daar staat met zo veel woorden in dat er op 21 augustus in Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, een aanval met het giftige saringas is uitgevoerd. De inspecteurs hebben wel geen mandaat om vast te stellen wie die aanval heeft uitgevoerd.

En die kwestie leidt nu net tot nieuwe polemiek tussen voor- en tegenstanders van het Syrische Baath-regime. Dat bleek nog eens tijdens het bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius aan Moskou.

Volgens Fabius is het duidelijk dat het regime van Bashar a-Assad sarin heeft gebruik. Dat blijkt uit de hoeveelheid gifgas, de technieken die gebruikt werden en andere aspecten en er is geen twijfel dat het regime van Assad die aanval heeft uitgevoerd, zei Fabius.

Naast hem bleef zijn Russische collega Sergej Lavrov die bewering in twijfel trekken. Volgens Lavrov staat er in het rapport geen enkele aanwijzing dat het Assad-regime de aanval heeft uitgevoerd. Lavrov denkt nog altijd dat het gaat om een provocatie van de rebellen die buitenlandse machten in het conflict willen betrekken.

Frankrijk en de Verenigde Staten waren bereid om bombardementen uit te voeren op doelwitten van het Assad-regime in Syrië, maar omdat dat regime nu plots bereid is om het chemische arsenaal op te ruimen, lijkt die aanval voorlopig van de baan. Fabius blijft overigens erg waakzaam in verband met de medewerking van het Syrische regime aan het opruimen van de chemische wapens. Als die medewerking er niet komt, blijft een aanval tot de mogelijkheden behoren.

AP2013

China "zal rapport grondig bestuderen"

De Chinese regering heeft intussen nog geen commentaar geleverd. Een woordvoerder zei enkel dat Peking "het rapport van de VN-inspecteurs over Syrië grondig zal onderzoeken".

Wel heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zich eerder tevreden getoond met het akkoord dat de VS en Rusland bereikt hebben over de chemische ontwapening van Syrië.

China is samen met Rusland een van de weinig bondgenoten van Assad en vreest voor gevolgen en verlies van invloed als dat regime in Damascus zou vallen. Hoe dan ook zijn de Chinese en Russische invloed in de Arabische landen gevoelig verminderd door hun steun aan het impopulaire bewind in Damascus.