Kiescampagne in Wallonië al begonnen? – Véronique Lamquin

De Waalse feesten als startschot van de kiescampagne? Officieel luidt het antwoord: nee hoor, te vroeg. En toch bestaat er geen enkele twijfel over…
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Iedereen heeft een project

Vorige zaterdag stonden de Franstalige kranten vol met… projecten. Lees: kiesprogramma’s.

Jean-Claude Marcourt wil pacten sluiten voor Wallonië: één met de sociale partners, één met de burgers. Paul Magnette legt de nadruk op de steden, die als motor voor de ontwikkeling van het Gewest moeten werken in de komende jaren. Maxime Prévot (CDH) spreekt voor zijn stad, Namen, toevallig hoofdstad van Wallonië. Rudy Demotte focust op tewerkstelling, verwijst zelfs naar mensen die een volledige tewerkstelling voor Wallonië in 2025 voorspellen. Jean-Marc Nollet heeft ook een project voor Wallonië : een verlengingscontract voor de olijfboom-regering. Alles behalve een coalitie met de MR, dus.

Die MR voert ook oppositie met een kiesprogramma dat in een volledig boek vertaald wordt. Een reeks voorstellen voor de komende legislatuur. Maar dat geldt ook voor de ideeën die door de andere partijen gelanceerd zijn. Dit zijn geen voorstellen die acht maanden voor de verkiezingen verwezenlijkt kunnen worden.

Kandidaten minister-president

Opmerkelijk: deze voorstellen werden geformuleerd door een aantal boegbeelden die zich als kandidaat-minister-president profileren. Tenminste bij PS en MR. CDH en Ecolo blijven immers derde en vierde in de peilingen, op redelijke afstand van de twee grootste partijen. Nollet of Lutgen mogen dus geen hoop koesteren op de Elysette.

Bij PS en MR ligt de keuze anders. De socialisten blijven in de kiesintenties de grootste partij in Wallonië, wat hen toelaat het minister-presidentschap te eisen. Maar voor wie? Rudy Demotte zou logischerwijze op post willen blijven. Probleem: hij zit niet meer in de eerste kring van Elio Di Rupo. Intern heeft hij weinig steun. En zijn leiderschap werd fel bekritiseerd deze laatste maanden, wegens de zovele crisissen binnen de Waalse regering. Even afwachten hoeveel stemmen hij zal halen…

Zijn grootste rivaal voor de post blijkt Jean-Claude Marcourt te zijn. Probleem: hij is niet bepaald razend populair. Maar de Luikenaar heeft het vertrouwen van Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx. De minister zegt altijd dat hij liever economie blijft beheren dan minister-president te worden zonder concrete bevoegdheden. Mocht hij toch Rudy Demotte vervangen, dan zou hij zeer zeker socio-economische bevoegdheden houden in zijn kabinet, naar het model van Kris Peeters. En dit omdat Jean-Claude Marcourt van de heropleving van Wallonië een obsessie heeft gemaakt. Hij doet het nogal goed, zonder veel kritiek van zijn politieke partners of zelfs van de oppositie.

Laatste kandidaat: Paul Magnette. De partijvoorzitter heeft een federaal profiel maar moet zich kandidaat stellen op een regionale lijst. In de Kamer wordt Elio Di Rupo de lijsttrekker in Henegouwen, Paul Magnette kan moeilijk de derde plaats innemen. Naar het Waalse Parlement dus. Als hij niet meer voorzitter van de PS is (er moeten interne verkiezingen plaatsvinden ten laatste in mei 2015) moet hij hoogstwaarschijnlijk een job in de Waalse regering ambiëren, en dat kan moeilijk iets anders zijn dan minister-president.

Bij de MR is Willy Borsus officieel kandidaat voor het ambt. Maar de burgemeester van Somme-Leuze deed veel wenkbrauwen fronsen binnen zijn partij zelf toen hij dat twee keer zei. De naam van Charles Michel werd in interviews publiek gesuggereerd voor de functie door Didier Reynders zelf. Een manier om hem uit het partijvoorzitterschap te weren? Het zou een gevolg daarvan zijn. Maar de MR heeft weinig andere kandidaten voor het Waalse minister-presidentschap.

En wat met de staatshervorming?

De campagne is dus begonnen in het zuiden van het land. Geen goed nieuws voor de Walen. Omdat de tijd dringt voor een uiterst belangrijk dossier: de staatshervorming. De bevoegdhedenoverdrachten moeten op 1 juli van kracht worden. De deelstaten moeten zich er dringend op voorbereiden. Wat betekent dat ze zich moeten organiseren, qua decreten, personeel, logistiek.

Maar ze moeten vooral ook debatteren over wat ze met die nieuwe bevoegdheden zullen doen. Straks krijgt Wallonië ruime bevoegdheden over tewerkstelling, kinderbijslag, gezondheidszorg. Bedoeling daarvan is dat de Walen snel beslissen hoe ze die beleidsdomeinen willen heroriënteren, naarmate hun specifieke realiteiten. Anders wordt het een gemiste kans. Dat debat moet nu gevoerd worden. Binnen de meerderheid en met de oppositie. In een kiescontext belooft dat extra moeilijk te worden.

(De auteur is journaliste bij Le Soir.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.