Nederland koopt minstens 37 Joint Strike Fighters

Nederland schaft minstens 37 Joint Strike Fighters (JSF) aan. Dat meldt de Nederlandse minister van Defensie. Met die JSF's willen onze noorderburen hun F-16's vervangen. België heeft de beslissing over de vervanging van de F-16's op de lange baan geschoven.
AP2000

Het exacte aantal JSF's dat onze noorderburen willen aankopen staat nog niet vast, omdat de exacte kostprijs van de toestellen nog niet bekend is. Voorlopig is zo'n 4,5 miljard euro gereserveerd en dat zou genoeg moeten zijn voor minstens 37 JSF-toestellen. In het beste geval kan de Nederlandse luchtmacht voor dat geld 40 JSF's krijgen.

De Nederlandse luchtmacht heeft momenteel twee JSF's -  ook bekend als de F-35 - en wil met de aankoop van de bijkomende toestellen de verouderde F-16-straaljagers vervangen. Het is de bedoeling dat de nieuwe toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin vanaf 2019 ingezet worden en zo'n 30 tot 40 jaar meegaan.

België heeft de beslissing over de vervanging van de Belgische F-16's op de lange baan geschoven. Naar verluidt had de Belgische regering graag met Nederland samengewerkt voor de aankoop en eventuele uitbating van nieuwe straaljagers, maar in tegenstelling tot Nederland is ons land niet in het JSF-ontwikkelingsprogramma gestapt.

Wellicht wacht ons land tot de definitieve kostprijs van de afgewerkte toestellen bekend is, vooraleer er een bestelling wordt geplaatst. Al is het niet zeker dat de dure JSF's gekozen zullen worden om de Belgische F-16's te vervangen.