Nieuwe Nederlandse verdachte kasteelmoord vrijgelaten

De nieuwe Nederlandse verdachte in de zaak van de kasteelmoord is vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Dat bevestigt het parket van Brugge. Het DNA van de man blijkt niet overeen te komen met een DNA-spoor dat eerder gevonden werd.

Sinds begin juli wachtte de 49-jarige man uit Zeeland in een Nederlandse cel op zijn uitlevering. Op 6 september stond een rechtbank in Amsterdam de uitlevering toe, waardoor hij gisteren naar België werd overgebracht. Een dag later is hij weer op vrije voeten. Een vergelijking met het DNA-materiaal in het dossier van de kasteelmoord heeft niets opgeleverd. Daarom besliste de onderzoeksrechter om de Zeeuw niet aan te houden.

De man verklaarde wel dat hij beroepshalve contacten had gehad met twee verdachten uit het dossier, de Nederlander die de moord uitvoerde en de 62-jarige eigenaar van een chalet vlak bij de plaats waar het lichaam van de vermoorde Stijn Saelens gevonden werd. Maar voorlopig zijn er dus geen verdere aanwijzingen dat hij iets met de kasteelmoord te maken heeft.

De man werd gezien als de mogelijke tweede uitvoerder van de moord op Saelens. Een intussen overleden Nederlander werd eind januari al ontmaskerd als uitvoerder. Het parket van Brugge bevestigt de vrijlating, maar onthoudt zich van verdere commentaar. De speurders blijven dus op zoek naar een tweede dader, iemand die de terminaal zieke uitvoerder van de moord heeft geholpen.