Oppositieleider in Bangladesh krijgt doodstraf

In Bangladesh is de leider van de islamitische oppositiepartij Jamaat-e-Islami veroordeeld tot de doodstraf. Volgens het hooggerechtshof in Bangladesh heeft Abdul Kader Mullah zich begin jaren 70 schuldig gemaakt aan massaslachtingen in de buurt van de hoofdstad Dhaka.
AFP ImageForum
Abdul Kader Mullah bij zijn veroordeling in februari.

Bangladesh scheidde zich in 1971 af van Pakistan. De partij Jamaat-e-Islami was daar fel tegen gekant. Bij het geweld dat daarop volgde, zou Abdul Kader Mullah verantwoordelijk geweest zijn voor de marteling en de dood van honderden tegenstanders.

Mullah was in februari tot levenslang veroordeeld door een tribunaal dat zich buigt over misdrijven tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Die veroordeling leidde tot hevige straatprotesten. Aanhangers vonden zijn veroordeling politiek gemotiveerd, tegenstanders vonden zijn straf te mild.

Mullah ging in beroep bij het hooggerechtshof, maar dat heeft zijn klacht verworpen. De oppositieleider heeft nu de doodstraf gekregen.