RPF van Kagame haalt ruime zege in Rwanda

Het Rwandees Patriottisch Front (RPF) van president Paul Kagame heeft met voorsprong de parlementsverkiezingen in Rwanda gewonnen. Dat blijkt na het tellen van drie kwart van de stemmen. De zege van het RPF was verwacht.
Rwandezen in de rij om hun stem uit te brengen.

Volgens het voorlopige resultaat behaalt de coalitie rond het Rwandees Patriottisch Front (FPR) 76 procent van de stemmen. De Sociaaldemocratische Partij (PSD) komt aan 13 procent en de Liberale Partij 9,4 procent.

De PS-Imberakuri en de vier onafhankelijke kandidaten komen elk niet aan 1 procent, aldus voorzitter Kalisa Mbanda van de Nationale Kiescommissie (NEC).

Zowat 6 miljoen stemgerechtigden waren opgeroepen om te kiezen tussen 410 kandidaten. 53 zetels van de 80 worden rechtstreeks bepaald, de overige 27 worden de komende dagen toegekend aan vrouwen, jongeren en mensen met een handicap.

De stembusslag is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Kagame (kleine foto) en zijn RPF leiden Rwanda met strakke hand sinds de genocide van 1994. Echte oppositie was er niet bij deze verkiezingen. Een ruime overwinning van het RPF werd dan ook algemeen verwacht.