Schutter had "geen politiek of religieus motief"

Het blijft voorlopig gissen naar het motief van de 34-jarige man die gisteren 12 mensen doodschoot in een gebouw van de marine in Washington. Een politiek of religieus motief wordt uitgesloten.
De vlaggen hangen halfstok in Washington.

Aaron Alexis zou een 34-jarige jongeman met ernstige mentale problemen geweest zijn. Volgens het Amerikaanse persagentschap AP was hij paranoia, had hij ernstige slaapproblemen en hoorde hij stemmetjes in zijn hoofd. Zijn kennissen omschrijven hem als een boeddhist die geplaagd werd door plotse woedeaanvallen.

De politie heeft nog geen idee wat de man bezield heeft. Er is geen connectie met Amerikaanse of internationale terreurgroepen en ook een politiek of religieus motief zou uitgesloten zijn. Het is wel al zeker dat hij alleen gehandeld heeft. De politie focust zich voorlopig op het feit dat hij "ernstige mentale problemen" had.

Intussen is ook bekend dat Alexis betrokken was bij 2 eerdere incidenten met vuurwapens. In 2004 werd hij gearresteerd nadat hij geschoten had op de banden een wagen. En in 2010 werd hij ondervraagd omdat hij met een pistool door de vloer had geschoten, in het appartement van zijn onderbuurvrouw. Aan de politie zei Alexis toen dat het om een ongeluk ging.

Hoe is hij binnen geraakt?

Intussen stellen steeds meer Amerikanen zich vragen bij hoe de man gewapend is binnen geraakt in de Navy Yard. Hij heeft van 2007 tot 2011 als reservist bij de marine gewerkt, maar werd ontslagen in januari 2011. Hoewel ook de Navy had vastgesteld dat hij mentale problemen had, hij in het verleden betrokken was bij incidenten met vuurwapens en hij nu als burger op de site werkte, werd de zogenoemde security clearance van zijn pasje niet aangepast.

Hij kon gisteren dan ook het gebouw gewoon binnengaan met zijn pasje en werd niet op wapens gecontroleerd. Hij had nochtans 3 verschillende vuurwapens bij zich en begon daarmee om zich heen te vuren. Hij doodde daarbij 12 mensen. Er zijn ook 8 gewonden gevallen. De dodelijke slachtoffers zijn tussen de 46 en 73 jaar oud. Het zijn allemaal burgers, geen militairen.

President Barack Obama sprak gisteravond al zijn afschuw uit over "nog maar eens een massale schietpartij". Hij had het over "een laffe daad". Aan het Witte Huis en het Capitool hangen de vlaggen tot vrijdag nu halfstok als eerbetoon aan de slachtoffers.

AP2013