Sterke daling aantal autokraken en woninginbraken in Gent

Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar is het aantal autokraken en woninginbraken in Gent sterk gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Gentse lokale politie. Het aantal autokraken daalde met 34 procent en het aantal woninginbraken met 15 procent. Op het vlak van drugsdelicten en fietsdiefstallen was er wel een stijging van respectievelijk 8 en 9 procent.

De stad Antwerpen meldde maandag dat het aantal woninginbraken op het grondgebied met 15 procent was gedaald in de eerste zes maanden van 2013, en in Gent gaat het om een gelijkaardige trend.

In de eerste acht maanden van 2013 werden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 230 minder inbraken in woningen of 15 procent minder feiten vastgesteld. Wat betreft autokraken gaat het om een daling van 34 procent en voor straatroven gaat het om een daling van 30 procent. Het totale aantal eigendomsdelicten nam af met 13 procent.

"Een exacte verklaring voor de cijfers is moeilijk te bepalen, maar we zijn ervan overtuigd dat meer blauw op straat een positief effect heeft", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie. "De inzet van bijvoorbeeld de STROP-teams (die gerichte acties voeren tegen illegale veelplegers, nvdr) en de acties van de wijkcommissariaten werpen zeker hun vruchten af."