VTM laat website Zottegem hacken

De commerciële zender VTM heeft voor een item in Het Nieuws de website van de stad Zottegem laten hacken. Ook de dienst die visa voor Rusland uitreikt, kreeg bezoek van een hacker.

"Het Nieuws" van VTM wilde aantonen dat er niet langer dan twee minuten nodig zijn om in te breken in computers van overheden en privégegevens van burgers te stelen. De beveiliging van de officiële Zottegemse site is volgens VTM "amateuristisch".

Het stadsbestuur reageert verbaasd. "Het is bijzonder schrikken om te zien dat iemand toegang heeft gekregen tot onze website", zegt burgemeester Jenne De Poter. "Wij hebben ondertussen al die paswoorden en inloggevens weggehaald van onze server en zijn op zoek naar het lek. We gaan het beveiligingsniveau van onze website verhogen." De stad gaat ook een klacht tegen onbekenden indienen.

De Russische visumbalie geeft de informatie door aan de ICT-dienst.