West-Vlaanderen stelt culturele herdenking Eerste Wereldoorlog voor

De Provincie West-Vlaanderen heeft het programma voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bekendgemaakt. Het culturele evenementenprogramma, dat de naam "GoneWest" meekreeg, is voorgesteld op een studiedag voor de toeristische sector en de verschillende betrokken overheden.
Rue des Archives

De provincie heeft voor de komende jaren vijf herdenkingsperiodes, een per jaar, gekozen rond de belangrijkste gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog, en werkt rond die periodes een stevig cultureel programma uit. "GoneWest" heeft een aantal doelen opgesteld, uitgewerkt door schrijver Erwin Mortier.

Zo moet "GoneWest" herdenken zonder de doden postuum op te delen in winnaars en verliezers en moeten alle kleine en grote verhalen via diverse kunstdisciplines ontsloten worden. "GoneWest" moet ook een totaalbeleving worden op inhoudelijk vlak met betrokkenheid van regionaal tot internationaal niveau.

In 2014 zullen publiek en toeristen voor de eerste keer kunnen kennismaken met de vijf verschillende formats die in elke editie van "GoneWest" zullen terugkeren.

Iedere periode zal geopend worden met "Lichtfront". Dat geldt ook voor de eerste editie, die loopt van 16 oktober 2014 tot 24 december 2014, van de Slag aan de IJzer tot de 100-jarige viering van de Kerstbestanden. Op 17 oktober 2014 zal over een afstand van 84 kilometer de echte frontlinie worden verlicht met 8.400 fakkeldragers.

De podiumproducties werden gebundeld in het thema "Stemmen en Plekken", en muziek in "Grondtonen". Het vierde thema is "De Namenlijst". Dat is de ontsluiting door het In Flanders Fields Museum in Ieper van de namen van de 600.000 slachtoffers die op Belgische bodem vielen. Het vijfde thema "ComingWorld/RememberMe" is gebaseerd op die namenlijst. In 2018 zullen de 600.000 beelden dan geëxposeerd worden op drie hectare in het niemandsland van de frontzone van Ieper.

Er wordt ook al gewerkt aan de editie van 2015, die op 17 april 2015 start. Daarbij worden de eerste gasaanvallen herdacht. Veel is nog niet bekend, enkel dat Wim Opbrouck curator zal zijn van de 30.000e Last Post. De volgende edities vinden plaats in september 2016, in het najaar van 2017 en in de zomer van 2018.

West-Vlaanderen trok 3,2 miljoen euro uit voor deze eerste editie in 2014, op een totaalbudget van 3,95 miljoen euro. De rest van het geld komt van onder meer Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA). "Deze herdenking moet zorgen voor een duurzame verbintenis van Vlaanderen en de Vlaamse Velden, met een duidelijke vredesboodschap", gaf hij mee.