"48 miljoen euro minder op energiefactuur bedrijven"

De federale regering wil in 2014 de energiefactuur voor bedrijven met 48 miljoen euro verminderen. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) gezegd tijdens de inauguratie van het windmolenpark van het consortium C-Power in Oostende. Het geld moet komen uit de taksen voor kernenergie.
Jaak Rutten, CEO van C-Power, met Wathelet en Di Rupo.

"Onze keuze staat vast. We gaan voor duurzame energie", zegt Di Rupo. De eerste minister wil dan ook onder meer offshore-windparken en gascentrales op een structurele manier blijven steunen.

In 2013 wordt de energiefactuur voor bedrijven 24 miljoen lichter, maar volgend jaar moet dat bedrag verdubbelen. Op die manier wil de regering de energieprijzen beheersen.

De voorbije maanden nam de regering al maatregelen om de energiefacturen te drukken, zoals een bevriezing, het wegwerken van een verbrekingsvergoeding en de infocampagne "Durf Vergelijken". De regering vreest echter dat de energieproducenten die de nodige steun niet krijgen, de prijzen zullen optrekken.

"We moeten erover waken dat de impact van de overgang van fossiele brandstoffen en kernenergie naar groene energie beperkt blijft voor de gebruikers", zegt de premier. De steun komt van een taks op kernenergie. De regering besliste de taks op kernenergie te verhogen van 250 naar 550 miljoen euro per jaar. In ruil daarvoor kunnen Doel 1 en 2 open blijven tot 2015, en Tihange 1 tot 2025.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) treedt Di Rupo bij. "We moeten een nieuw en eerlijk systeem uitwerken dat de winst en rendabiliteit van de investeerders garandeert. Dat is goed voor de competitiviteit en de prijszetting. Investeren in hernieuwbare energie in het kader van 2020 is heel belangrijk. We moeten de 2020-doelstellingen halen, maar we moeten ook respect tonen aan de rest van de wereld. We moeten als rijk land het voorbeeld geven, en met onze expertise en export anderen helpen om de doelstellingen te halen", aldus Wathelet. De regering wil de komende maanden met dat voorstel naar het parlement gaan.