"Belgacom heeft geen informatie achtergehouden"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft Belgacom geen informatie achtergehouden over de cyberaanval op het bedrijf. De minister neemt ook de verdediging op zich van topman Didier Bellens.

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zei gisteren dat topman Didier Bellens gelogen heeft over het tijdstip waarop hij weet had van de spionagepraktijken. Deseyn stelde op 2 mei 2013 een schriftelijke vraag over mogelijke datalekken bij overheidsinstellingen, maar hoorde van de bevoegde minister Jean-Pascal Labille (PS), op 10 juli, dat Belgacom "de laatste maanden geen enkele diefstal of inbreuk in verband met gegevens geregistreerd" had. Deseyn concludeerde dat Bellens de minister valse informatie bezorgd heeft.

In een reactie zei Belgacom dat het zijn antwoord aan de minister al op 10 mei overmaakte en op dat moment "naar waarheid vertelde dat het geen weet had van enige datalekken bij het bedrijf". Zodra Belgacom wist van het lek, heeft het een klacht ingediend, trad Milquet vanmorgen die uitleg bij op de RTBF-radio.

Volgens Milquet handelde Belgacom "in alle vertrouwelijkheid bij de ad-hocdiensten". "Belgacom is ook onmiddellijk overgegaan op het schoonmaken en beschermen van zijn netwerk." Het parket en de politie hebben, geconfronteerd met de gesofisticeerde spionageapparatuur, uitstekend werk geleverd, vindt de minister.