"De EU moet homofoob geweld beter bestrijden"

De Europese Unie en haar lidstaten nemen onvoldoende maatregelen in de strijd tegen homofobe en transfobe misdrijven. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. Burgers worden ook te weinig beschermd tegen discriminatie, pesterijen en geweld.
Anti-homoprotest in de Roemeense hoofdstad Boekarest (archief).

"Door haat geïnspireerd geweld heeft een nefast en langdurig effect op slachtoffers", staat te lezen in het rapport. "Tegelijk erkent veel EU-wetgeving en wetgeving van de lidstaten misdrijven op basis van homofobe of transfobe motieven niet als dusdanig. Dat is onaanvaardbaar, aangezien seksuele en genderidentiteit internationaal als een mensenrecht wordt beschouwd."

Volgens een recente studie blijkt bovendien dat tot 80% van alle homofobe en transfobe geweld in de EU niet bij de politie wordt gesignaleerd uit schrik voor geïnstitutionaliseerde haat.

Vooral in landen als Duitsland, Bulgarije, Letland, Tsjechië, Kroatië en Griekenland schiet de wetgeving tekort.