"Die belgitude, ik vind dat allemaal belachelijk"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vindt de hype rond de Rode Duivels maar niets. "Die belgitude, ik vind dat allemaal belachelijk", zegt hij in een interview met P-Magazine. De zege tegen Schotland? "Spijtig voor de Schotten."

De nationale voetbalploeg doet het de jongste tijd uitstekend, met een golf van enthousiasme bij het publiek tot gevolg. En dus is her en der in commentaren te lezen dat de Rode Duivels wel eens een forse concurrent zouden kunnen worden voor de N-VA in 2014. De verkiezingen in mei vallen ook in de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië.

"De Marc Reynebeaus van deze wereld verkondigen dat al even", reageert Peumans in P-Magazine. "Maar ik geloof er niks van. Ik leef trouwens echt niet mee met de hele België-hype." Bij al die Rode Duivels-supporters zijn er ook N-VA'ers, beseft hij. "Als je 100 Vlaamse supporters hebt, zullen daar ongetwijfeld N-VA'ers bij zijn en die zullen op 25 mei toch voor ons stemmen. Als je 30 procent haalt bij de verkiezingen, dan moet dat haast wel."

"Maar die belgitude, ik vind dat allemaal belachelijk. Met die verfstreepjes op de kaken? Ik heb het niet voor de Belgische vlag. Ik word er niet warm van en ik zal nooit zo'n hoed op mijn hoofd zetten en zeker geen vlag rond mij draperen. Dat doe ik trouwens ook niet met de Vlaamse leeuw", aldus Peumans.

De laatste zege van de Rode Duivels kon de N-VA'er dan ook niet boeien. "Ik heb pas de dag na de wedstrijd via de krant vernomen dat België met 0-2 van Schotland gewonnen had. Ik vond het spijtig voor de Schotten (lacht)." Dat Peumans zich zo duidelijk uitspreekt over de Rode Duivels is opvallend, tot nog toe reageerde zijn partij eerder voorzichtig en afwachtend op de hype rond de nationale voetbalploeg.

"Ik heb inderdaad wel problemen met sommige dingen"

Peumans heeft het in het interview ook onder meer over het confederalisme en de weg naar de Vlaamse onafhankelijkheid. Die komt eraan, zegt Peumans, al kan het nog wel even duren. "Als ik een jaar of 85 ben (in 2036), dan zullen we er wel bijna zijn zeker? Die staatshervorming, dat is als een vliegwiel. Dat valt niet meer stil."

De Limburgse N-VA'er geeft ook toe dat hij soms van mening verschilt met de partijtop. Zo staat Peumans erom bekend meer tot de linkerflank van de partij te behoren op economisch vlak. De mini-jobs ziet hij in tegenstelling tot andere partijgenoten niet zitten. "Ik heb inderdaad wel problemen met sommige dingen maar dat bespreek je in het partijbestuur, niet in de pers. Ik lees veel negatieve dingen over die mini-jobs, dus men moet niet doen alsof dat het meest ideale systeem is."