"Schietpartijen mogen geen ritueel worden"

De controles op wapenbezit in de VS moeten strenger om te vermijden dat schietpartijen een ritueel worden dat om de drie maanden plaatsvindt. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een tv-interview in een reactie op de schietpartij in Washington DC afgelopen maandag.
AP2013

Volgens Obama had de schietpartij van afgelopen maandag in Washington DC kunnen worden vermeden, als de controles op wapenbezit in de VS strenger waren geweest. Dat heeft hij gezegd tijdens een interview met Telemundo.

"Omdat we geen streng controlesysteem hebben, zijn we veel kwetsbaarder voor massale schietpartijen", stelde hij. "Weet je, ik ben bezorgd dat dergelijke schietpartijen een vreselijk ritueel worden dat zich elke drie maanden afspeelt."

"Wapenwetten gebaseerd op gezond verstand dringen zich op", ging hij verder. Hij beweerde dat hij intussen alle stappen heeft gezet en alle voorstellen heeft gedaan die binnen zijn macht liggen. "Nu is het aan het Congres om actie te ondernemen en vooruitgang te boeken."

Het is zeer de vraag of het Congres die oproep zal volgen. Afgelopen lente werd een voorstel voor een strengere wapenwetgeving door een meerderheid van de parlementsleden afgewezen. Dat gebeurde toen in de nasleep van de schietpartij in een school in Newton.