"We proberen onze voorstellen op die van hen te enten"

Minister van Financiën Koen Geens zegt dat de federale regering tegen 15 oktober een aantal voorstellen wil doen om de concurrentiekracht van de ondernemingen te verhogen. Hij wil zich daarvoor baseren op de voorstellen die hij kreeg van de deelstaatregeringen. Dat heeft hij gezegd na de bijeenkomst van het Overlegcomité.

De verschillende regeringen van ons land zijn vanmorgen bijeengekomen om de voorstellen te bespreken om de competitiviteit te verhogen. Nu gaan werkgroepen met die voorstellen aan de slag en op 6 november staat een nieuwe afspraak gepland.

Geens zegt dat hij tegen 15 oktober, dat is de dag waarop de federale regering de begrotingsopmaak voor 2014 moet indienen bij de EU, wil proberen om een aantal voorstellen te doen. "Er is nu een waslijst met voorstellen van de gewesten. Wij gaan de onze daarop proberen te enten."

Wie moet wat betalen?

Eerder deze week maakten de verschillende regeringen hun voorstellen over aan de federale regering. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) laat in het midden wie wat moet betalen. Maar hij dringt er bij de federale regering op aan dat er snel duidelijkheid moet komen over welke voorstellen het halen. Peeters dringt erop aan dat de prille economische groei moet worden ondersteund.

Bij de Brusselse minister van Begroting Guy Vanhengel valt te horen dat het Brusselse gewest geen grote bijdragen zal kunnen leveren. "Van ons moet men geen grootse dingen verwachten", zegt hij. Maar hij benadrukt wel dat Brussel volgend jaar opnieuw aanknoopt met een begroting in evenwicht.

Ook het Waalse gewest maakte al duidelijk dat er niet veel financiële inspanningen verwacht kunnen worden. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) zegt dat er veel middelen naar het Marshallplan vloeien. "Heroriëntaties zijn misschien mogelijk, maar nieuwe middelen vinden, lukt waarschijnlijk niet."