Afgebeten vinger groeit weer dankzij varkensblaas

De 33-jarige Paul Halpern uit Florida was zijn paard aan het aaien toen het dier ineens naar zijn vinger hapte, in de veronderstelling dat het een koekje was. De top van zijn wijsvinger werd afgebeten en dokters in het ziekenhuis stelden Halpern een amputatie voor. Maar dankzij een andere dokter en een varkensblaas is het niet zover moeten komen.

"Onmiddellijk na de feiten haalde een collega naast me de vingertop uit de mond van het paard en reden we zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, zonder goed te beseffen wat er nu moest gebeuren", zegt Halpern op CBC Local. In het ziekenhuis kreeg hij slecht nieuws te horen. Zijn vinger zou niet meer gered kunnen worden en amputatie was de enige mogelijke oplossing. De 33-jarige Amerikaan wilde echter een tweede opinie. Een keuze die hij zich niet beklaagd zal hebben.

In Zuid-Florida ging hij zijn licht opsteken bij dokter Eugenio Rodriguez. ""Hij zei me dat een amputatie niet nodig was. Sterker nog, hij verzekerde me dat hij mijn vinger zelfs zonder operatie weer zou kunnen laten groeien."

Tegenover dezelfde televisiezender bevestigt de dokter het opmerkelijke verhaal. "Hij wilde zijn vinger in volle glorie hersteld zien en dat zo snel mogelijk", beweert Rodriguez. En dus ging hij aan de slag. Hij liet weefsel van een varkensblaas vasthechten op de plaats waar de vingertop was afgebeten, ook wel xenotransplantatie genoemd. Verrassend genoeg begon de vinger langzaamaan weer te groeien, inclusief de nagel.

In de Amerikaanse media wordt het een medisch mirakel genoemd, maar helemaal uniek is dit voorval niet. Technisch gezien bestaat het zelfs al 100 jaar, maar veel precedenten zijn er niet. Lee Spievack is zo'n voorbeeld. Zijn middelvingertop werd in 2005 afgesneden door een propeller van een modelvliegtuigje. Zijn eigen broer bracht toen redding door een geneeskrachtig poeder te maken van een varkensblaas. Een maand na het ongeluk had hij zijn vinger weer terug.

Uniek of niet, Paul Halpern is dolgelukkig dat hij geen lichaamsdeel heeft verloren. "Ik ben echt dankbaar.dat het is gelukt. Dit was een stom ongeluk, maar stel je eens voor wat je met deze behandeling zou kunnen doen bij levensbedreigende verwondingen."

lees ook