Belgische FSMA moet Euribor-rente controleren

De Europese Commissie vraagt dat de Belgische financiële waakhond FSMA de leiding neemt van een college dat toezicht moet uitoefenen op de Euribor-rente. Dat is het interbancaire rentetarief binnen de eurozone.

Het vertrouwen in de banken is zoek, niet enkel na de financiële crisis van 2008, maar ook na een schandaal over manipulatie van de Libor-rente (London Interbank Offered Rate), waarbij belangrijke banken uit de Londense City betrokken waren.

Omdat de Libor min of meer via dezelfde manier wordt samengesteld als de Euribor-rente, was ook daar de behoefte gegroeid aan een strikter toezicht. Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier (links) heeft nu de Belgische financiële regulator FSMA gevraagd om een college van instellingen te leiden die toezicht moet uitoefenen op de vaststelling van de Euribor-rente.

Barnier wil ook meer transparantie over de manier waarop die Euribor-rente berekend wordt er komen boetes van 500.000 euro tot een miljoen voor individuen en 10% van de omzet voor ondernemingen.

De plannen moeten wel nog worden goedgekeurd door de Raad en door het Europees Parlement.

Euribor, wat is dat?

De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is de rente voor leningen tot maximaal een jaar tussen zogenoemde "primaire banken". Dat zijn banken die de rating AAA of AA hebben bij de kredietbeoordelaar Moody's. Banken met een lagere rating betalen een premie boven de Euribor.

Die rente wordt sinds '98 vastgesteld door een enquête bij 32 banken uit de eurozone. Voor België zitten Belfius en KBC in die groep, voor Nederland ook ING. De Euribor heeft ook invloed op afgeleide producten en hypotheekleningen. Zo eist een groep mensen in Italië een schadevergoeding omdat er door de grootbanken zou geknoeid zijn met de Euribor, waardoor hun hypotheek duurder uitviel.

Meest gelezen