China opent hoogste luchthaven ter wereld

In China is de hoogste luchthaven ter wereld geopend. Daocheng Yading, in de provincie Sichuan, ligt op 4.400 meter boven de zeespiegel. "Dat heeft bakken geld gekost", zegt Stefan Blommaert vanuit China.
AP2009
(Archieffoto)

De nieuwe luchthaven in de Chinese provincie Sichuan stoot het vliegveld van Chengguan, in Chambo in Tibet, van de troon als hoogste luchthaven ter wereld.

De Chinezen willen met de 4.400 meter boven de zeespiegel gelegen luchthaven naar eigen zeggen vooral het toerisme promoten, zegt VRT-correspondent Stefan Blommaert in "De ochtend". "De luchthaven ligt in een afgelegen gebied in Sichuan, vlak bij de grens met Tibet. De regio is heel mooi, en men wil er niet alleen westerse maar ook Chinese toeristen naartoe krijgen."

Toch is het de Chinezen niet alleen om het toerisme te doen. "De regio is ook heel onrustig", zegt Blommaert. "Er zijn de afgelopen jaren heel vaak zelfverbrandingen van Tibetaanse monniken geweest uit protest tegen wat zij de bezetting van Tibet door de Chinezen noemen. In het geval van een grotere protestbeweging is een luchthaven natuurlijk gemakkelijk om militairen en politiemensen naar de regio te sturen.

IJle lucht

Doordat de luchthaven op 4.400 meter boven de zeespiegel ligt, is de lucht er erg ijl. Daardoor hebben de motoren van de vliegtuigen minder kracht.

De Chinezen hebben dus een heel lange start- en landingsbaan moeten bouwen, van maar liefst 4.200 meter lang. Dat is maar een paar honderd meter korter dan de grote JFK Airport in New York.

"De luchthaven heeft dan ook een pak geld gekost", zegt Stefan Blommaert. "Er zijn zeker tientallen miljoenen euro's tegenaan gegaan. En de komende jaren zijn er nog meer luchthavens gepland."

De Chinezen bouwden in die regio ook al een spoorlijn, niet toevallig de hoogste ter wereld.