De Wever schiet plannen Van den Bossche af

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het onverantwoord dat Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche de woonbonus wil hervormen. Tot aan de verkiezingen verandert er niks, volgens De Wever.

De kat was eerder de bel aangebonden door De Tijd die een document van de Vlaamse administratie had ingekeken waarin gesteld werd dat de woonbonus onbetaalbaar zou zijn voor Vlaanderen. De woonbonus, een fiscale aftrek voor hypotheekleningen, wordt wellicht begin volgend jaar overgeheveld van de federale naar de Vlaamse regering, maar die zou daar geen geld voor hebben.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A, links) had daarom voorgesteld om die woonbonus te hervormen en naar eigen zeggen socialer te maken. 

Vanavond heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Reyers Laat" op Canvas brandhout gemaakt van die plannen. "We hebben afgesproken dat dat een onderdeel is van het volgende regeerakkoord", zei hij. "Als je vandaag zegt dat de woonbonus weggaat, dan gaat zeker de hele huizenmarkt instorten."

De kopers en verkopers weten dan niet meer waar ze aan toe zijn en dat is onverantwoord, aldus de N-VA-topman. "Dit is puur campagne voeren, als minister doe je dat niet negen maanden voor de verkiezingen."

De Wever besloot dan ook: "Er gaat niets veranderen tot aan de verkiezingen, niks".