Di Rupo persoonlijk voorstander van federale kieskring

Premier Elio Di Rupo is persoonlijk voorstander van een federale kieskring. Dat zei Di Rupo in Louvain-la-Neuve, waar hij gastspreker was op het openingscollege politieke wetenschappen. De PS, de partij van Di Rupo, is daar verdeeld over. Verschillende Vlaamse partijen, zoals de N-VA en CD&V, zien zo'n federale kieskring niet zitten.

"Als het van mij alleen zou afhangen, zou ik een federale kieskring instellen", zei de premier. Zo'n kieskring, waarbij kandidaten zich aan alle Belgische kiezers zouden kunnen aandienen, zou "het federale model versterken".

Bij de onderhandelingen over de staatshervorming is de discussie over de invoering van een federale kieskring doorverwezen naar een parlementaire commissie. Die zou binnenkort moeten bijeenkomen.

Voor hij PS-voorzitter werd, toonde ook Paul Magnette zich voorstander van een federale kieskring. Maar binnen zijn partij zijn de regionalisten, met Waals minister Jean-Claude Marcourt op kop, fel tegen.

Onlangs ondertekenden ook zeven jongerenvoorzitters van verschillende Vlaamse en Franstalige partijen een tekst waarin ze pleitten voor zo'n federale kieskring. Ook JongCD&V stond achter dat pleidooi, ook al is moederpartij CD&V tegen. De jongerenpartij van de PS is dan weer tegen de federale kieskring gekant.

PS-jongerenvoorzitter David Cordonnier zei toen dat zo'n federale kieskring niet meer is dan een "politieke gadget". "C’est une fausse bonne idée. We hebben jarenlang een federale kieskring gehad: BHV. Alle partijen die deze tekst hebben ondertekend, hebben ook BHV gesplitst."