Doktersvoorschriften binnenkort altijd leesbaar

Nederlandse artsen mogen vanaf volgend jaar geen handgeschreven voorschriften meer afleveren. Dat hebben de Nederlandse zorgverleners zo afgesproken. Ook in ons land zit het elektronische doktersvoorschrift eraan te komen.
ADAM GAULT/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Vanaf 1 januari 2014 mogen artsen in Nederland enkel nog elektronische voorschriften afleveren. Enkel in een zeer uitzonderlijk geval mag nog naar de pen gegrepen worden. Het systeem heeft als voordeel dat het automatisch controleert of een bepaald medicijn combineerbaar is met een medicijn dat een patiënt al aan het nemen is en of er geen stoffen in zitten waar de patiënt allergisch voor is.

Daarnaast wordt ook het probleem van het onleesbare doktershandschrift opgelost. Hierdoor kregen of vroegen patiënten bij de apotheker soms de verkeerde medicijnen.

En in België?

Ook in België zit het elektronische doktersvoorschrift eraan te komen. In 2011 is er een proefproject gestart met Recip-e. De eerste resultaten daarvan zijn veelbelovend en het systeem wordt geleidelijk aan overal uitgerold. Vanaf begin volgend jaar worden de elektronische geneesmiddelenvoorschriften automatisch verstuurd naar de server van zogenoemde e-Health-systeem waarop apothekers het dan kunnen raadplegen.

Het is de bedoeling dat tegen begin 2015 ook voorschriften voor kinesitherapeuten, verpleegkundigen en medische beeldvorming op die manier elektronisch verstuurd worden. Daarnaast zal de elektronische identiteitskaart eID de SIS-kaart volledig vervangen.