Een gsm-nummer kapen is heel gemakkelijk

In het programma Volt op Eén vanavond bleek dat het overnemen van het gsm-nummer van iemand anders heel gemakkelijk is. De meeste operatoren controleren nauwelijks de identiteit van klanten die hun simkaart willen vervangen.

Een reporter van Volt is naar verschillende telefoonwinkels getrokken met de melding dat haar gsm gestolen was. Ze wilde haar simkaart laten blokkeren en meteen een nieuw kaartje met haar nummer krijgen.

Dat is normaal, maar de winkelbediende moet dan wel de identiteitskaart van de klant controleren en uit de steekproef bleek dat veel van die winkels daar niet om vroegen. Bij Proximus, Mobistar en Telenet gebeurde dat niet, bij BASE wel.

Concreet betekent dat als men het telefoonnummer van iemand kent, zonder veel moeite in de telefoonwinkel die simkaart kan laten blokkeren en een nieuwe kaart aanvragen, waardoor mensen op kosten van het slachtoffer kunnen bellen, sms'jes sturen of internetten.

Enkel Mobistar wilde reageren op de reportage. Chief Sales Sven Bols betreurt dat er niet om een identiteitskaart werd gevraagd en geeft toe dat zoiets niet zou mogen. Anderzijds zijn er maandelijks erg veel zogenoemde "sim swaps", maar zijn er erg weinig gevallen van fraude.