Opleiding voor imams in Antwerpse hoger onderwijs

Verschillende Antwerpse Hogescholen en de Universiteit Antwerpen (UA) bieden vanaf volgend schooljaar een nieuwe opleiding aan specifiek voor imams, imams in opleiding en islamleerkrachten. De bedoeling is om hen beter vertrouwd te maken met onze maatschappij. Een opleiding om imam te worden, is het niet.

Het initiatief komt er, mede op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A), vanwege vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en vanwege de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA), zo laat het kabinet van de minister weten.

Het pilootproject komt er volgens Smet omdat heel wat gezagsdragers van de moslimgemeenschappen in ons land weinig vertrouwd zijn met onze taal en cultuur. "Jongeren uit de moslimgemeenschap kunnen daarom te weinig bij hen terecht met hun vragen. Ze voelen zich onbegrepen", klinkt het. "De jongere generatie Europese moslims is daarom op zoek naar religieuze voorgangers die hun taal spreken en hun leefwereld kennen."

Vanaf volgend academiejaar kunnen imams en imams in opleiding individuele creditcontracten afsluiten bij de AUHA-instellingen, zodat ze zelf seculiere vakken kunnen volgen om hun competenties aan te scherpen. Er komt een lijst met aanbevolen opleidingsonderdelen uit het aanbod van de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool, de Karel de Grote-Hogeschool en de Universiteit Antwerpen (kleine foto).

Tot de vakken behoren onder meer Belgisch recht, ethiek en een introductie in onze sociale en politieke geschiedenis. Het gaat om lessen uit het reguliere aanbod, die dus ook door "gewone" studenten gevolgd worden.

De Raad van Theologen van de moslims in Vlaanderen liet reeds weten het project te steunen en hun gezagsdragers te zullen stimuleren om op het vormingsaanbod in te gaan.