Rellen in Griekenland na moord op linkse rapper

In verschillende Griekse steden zijn er gewelddadige confrontaties geweest tussen antifascistische betogers en de ordediensten. Ze protesteren tegen de moord op een linkse rapper door een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

Gisteren is Pavlos Fyssas, een 34-jarige linkse rapper, neergestoken door een 43-jarig lid van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Daardoor zijn in verschillende Griekse steden spontane demonstraties losgebarsten tegen wat ze "het oprukkende fascisme" noemen. Op verschillende plaatsen is het tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen de betogers en de ordediensten.

"Gouden Dageraad is openlijk xenofoob en neonazistisch en nu ruimen ze hun politieke tegenstanders uit de weg", zegt Hannes Swoboda, de fractieleider van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement. "Dit is schokkend en onaanvaardbaar, zeker omdat het gebeurt in een land dat lid is van de Europese Unie."

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de Griekse overheid op om verdere escalatie te voorkomen. "Politiek geïnspireerd geweld is gevaarlijk, de geschiedenis toont aan wat er kan gebeuren als dit niet onmiddellijk wordt terechtgewezen", zegt Jezerca Tigani van Amnesty International. "De Griekse autoriteiten moeten ingrijpen."

Gouden Dageraad

De Griekse politie heeft vandaag de kantoren van de extreemrechtse partij doorzocht. Nikolaos Michaloliakos, de leider van de partij, heeft al ontkend dat de partij iets te maken heeft met de steekpartij. "Als twee idioten vechten in een restaurant en iemand komt daarbij om, moeten we de schuld daarvan op hun ideologie steken?"

De partij heeft geen al te goede naam en wordt in verband gebracht met honderden racistische aanvallen op immigranten in Griekenland. Vele leden van de partij, waaronder parlementsleden, dwepen met het fascisme en steken hun adoratie voor Adolf Hitler niet onder stoelen of banken.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar behaalde de partij 7 procent van de stemmen, goed voor zo'n 18 zetels in het Griekse parlement. Volgens de laatste peilingen behaalt de partij momenteel 12 procent van de stemmen.