Rousseff zegt bezoek aan VS af om NSA-schandaal

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft haar staatsbezoek aan de Verenigde Staten geannuleerd. Dat maakt het Witte Huis bekend. Rousseff doet dat nadat bekend was geraakt dat de inlichtingendienst NSA ook in Brazilië telefoons heeft afgeluisterd.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft ook in Brazilië gespioneerd, zo raakte eerder deze maand bekend. Zo zouden gesprekken tussen Rousseff en haar medewerkers afgetapt zijn en werden e-mails gehackt. De NSA zou ook de computers van Petrobas gekraakt hebben, dat is een oliemaatschappij die eigendom is van de staat.

Rousseff zou op 23 oktober een staatsbezoek brengen aan de VS. Ze had er al mee gedreigd om dat bezoek af te zeggen, nu is dat ook gebeurd. De Amerikaanse president Barack Obama probeerde haar nog op andere ideeën te brengen, maar dat is dus niet gelukt.

"Gezien de korte tijdspanne en het feit dat dit incident nog niet onderzocht is, en er nog geen uitleg is, kan dit bezoek niet doorgaan zoals gepland", klinkt de Braziliaanse uitleg. Het Witte Huis zegt dat het bezoek is uitgesteld. Obama had al laten weten dat hij de zaak laat onderzoeken.

Het bezoek van Rousseff zou het enige staatsbezoek van dit jaar aan het Witte Huis zijn geweest. Het was bovendien van 1995 geleden dat een Braziliaanse president nog een bezoek bracht aan de VS.

AP2013