Senaatscommissie wil Berlusconi weg

In Italië heeft een Senaatscommissie beslist dat ex-premier Silvio Berlusconi zijn zetel moet opgeven omdat hij veroordeeld is wegens fraude. Berlusconi dreigt met een regeringscrisis.
AP2012

Berlusconi is onlangs veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf wegens fraude. Tegen de flamboyante oud-premier lopen overigens nog wel enkele andere rechtszaken. Als gevolg van zijn fraudeveroordeling verliest hij in theorie zijn zitje in de Senaat. In de praktijk heeft het halfrond daarover zelf het laatste woord.

Vanavond heeft een panel van senatoren beslist dat Berlusconi beter zou vertrekken. Er zijn echter nog meer stemmingen nodig, onder meer in de voltallige Senaat, om Berlusconi uit de vergadering te zetten.

De gevolgen van de keuze van de senatoren kunnen zeer groot zijn. De rechtse coalitie rond Berlusconi, Popolo della Libertà (PdL), heeft al laten weten de stekker uit de regering-Letta te trekken als de partijgenoten van premier Enrico Letta (PD) voor het vertrek van Berlusconi in de Senaat stemmen. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen. Het is niet zeker wie de Italiaanse kiezer dan het meeste zal kunnen bekoren.

De ex-premier wil zelfs als hij uit de Senaat gegooid wordt, zijn partij Forza Italia blijven leiden naar de volgende verkiezingen.