Tweede privébedrijf bevoorraadt ruimtestation ISS

In de Amerikaanse staat Virginia is de ruimtecapsule Cygnus gelanceerd. Het tuig moet voor het privébedrijf Orbital Sciences een bevoorradingsvlucht uitvoeren naar het internationale ruimtestation ISS.

De Cygnus-capsule werd door een Antares-raket met succes in een baan om de aarde gebracht. Het tuig heeft ongeveer 590 kilogram voorraden voor de bemanning van het ISS aan boord.

Zondag zal Cygnus door de robotarm van het ISS worden vastgegrepen en gekoppeld aan Harmony, een van de modules van het ruimtestation. Dan kunnen de astronauten beginnen met het overladen van de vracht. 

Die is al bij al beperkt, want het gaat om de eerste testvlucht van een capsule van het type Cygnus naar het ISS. Nadien zal de Cygnus met afval terugkeren in de dampkring en gecontroleerd verbranden.

Het tuig werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Orbital Sciences. Dat is het tweede privébedrijf dat bevoorradingsvluchten naar het ISS mag uitvoeren. Een jaar geleden is Space X daar al mee begonnen. Dat bedrijf heeft de Dragon-capsule ontworpen. Die heeft het voordeel dat ze -net zoals Apollo in de jaren 60 en 70- in zee kan landen en dus voorwerpen en later eventueel mensen terug mee naar de aarde kan nemen.

Vervanger van de shuttles

Na de laatste vlucht van de oude ruimteveren enkele jaren beschikte Amerika niet langer over tuigen die bemanningen of voorraden in de ruimte konden brengen. De NASA had ervoor gekozen om routinetaken in de ruimte te laten uitvoeren door de privésector.

Daarop hebben bedrijven als Space X en Orbital Sciences contracten losgekregen. Tot nu toe kon het ruimtestation enkel bevoorraad worden via Russische Progres- of Sojoez-capsules. Sinds enkele jaren is daar ook een Europese vrachtcapsule beschikbaar.