Voor het eerst in bijna 70 jaar minder eten verkocht

De verkoop van eten is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Comeos, de sectorfederatie voor handel en diensten. "Wellicht zit de crisis daar voor iets tussen. Al valt het in België nog mee, in vergelijking met de buurlanden."
imago stock&people

In 2012 is gebleken dat de verkoop van voeding in ons land daalt. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft die trend zich verder doorgezet met een daling van 1 procent. Sectororganisatie Comeos vermoedt dat de crisis daar voor iets tussenzit. "Mensen zijn voorzichtiger en geven minder uit, ook aan voeding."

De supermarkt is niet de enige plaats waar in de eerste helft van dit jaar de verkoop gedaald is. In maart is de verkoop van kleding gedaald met 11 procent en daalde de verkoop in de doe-het-zelfzaken met 12 procent. "Vanaf april is de verkoop beginnen te beteren met de komst van beter weer."

Samen met de dalende verkoop, is ook de tewerkstelling in de retail gedaald. Die nam in 2012 met 0,6 procent, of 2.400 voltijdse banen, af. De laatste jaren was de tewerkstelling in de sector nochtans opvallend gegroeid. Tussen 2008 en 2012 zijn er zo 11.000 banen bijgekomen.

De dalende tewerkstelling is een gevolg van de druk op de marges. Die toenemende druk leidt tot faillissementen bij de kleine spelers, en besparingen bij de grote. Daarom pleit Comeos voor een competitiviteitspact dat de loonkosten doet dalen. "Een daling van de loonkosten met 1 procent, levert 1 procent meer banen op", klinkt het.