"Afstammelingen van nazi's mogen leven niet vergiftigen"

De Griekse premier Antonis Samaras heeft scherp uitgehaald naar de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, na de moord op een linkse rapper. Het is gisteren tot hevige confrontaties gekomen tussen antifascistische betogers en de ordediensten.

Pavlov Fyssas, een 34-jarige hiphopper en linkse activist, is eergisteren neergestoken door een lid van Gouden Dageraad. Gisteren zijn in verschillende steden betogers op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over "het oprukkende fascisme". Bij die betogingen is het tot rellen gekomen. De moord beroert de gemoederen in Griekenland.

Premier Antonis Samaras heeft de bevolking vandaag toegesproken op de nationale televisie. Hij zegt dat Gouden Dageraad voortaan behandeld moet worden als een criminele organisatie.

"Deze regering is vastbesloten om de afstammelingen van de nazi's ons sociaal leven niét te laten vergiftigen en hen de democratie niét te laten ondermijnen", zegt Samaras.

Vorig jaar werd de extreemrechtse partij bij de verkiezingen de op twee na grootste partij. Volgens peilingen zou de partij zo'n 15 procent van de stemmen halen, mochten er nu verkiezingen komen, dat is nog meer dan het resultaat van vorig jaar.

Gouden Dageraad verbieden?

Gouden Dageraad verwerpt de aantijgingen en zegt dat het met de moord niets te maken heeft. "Als twee idioten vechten, heeft dat dan met hun ideologie te maken?", klinkt het.

Toch wordt de partij verantwoordelijk gehouden voor honderden racistische aanvallen op migranten in Griekenland. Veel kopstukken van de partij dwepen met het fascisme en steken hun bewondering voor Adolf Hitler niet onder stoelen of banken.

Premier Samaras van de conservatieve partij en Evangelos Venizelos van Pasok, de socialistische partij, hebben een akkoord om te proberen Gouden Dageraad te verbieden.