"België kan helpen bij opruimen chemische wapens"

Belgische experts kunnen hulp bieden bij het opruimen van de chemische wapens in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in de aanloop naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Reynders vergezelt koningin Mathilde in New York.

"Het is misschien mogelijk voor België om hulp te bieden. We hebben een aantal experts op vlak van chemische wapens", aldus Reynders. Hij vergezelt in New York koningin Mathilde tijdens haar eerste belangrijke buitenlandse opdracht, die staat in het teken van de kinderrechten.

"De informatie in het rapport (over de chemische aanval van eind augustus, red.) laat er weinig twijfel over bestaan dat de verantwoordelijkheid voor dit bloedbad bij de strijdkrachten van president Assad ligt. De prioriteit is om de overeenkomst van 14 september tussen staatssecretaris John Kerry (VS) en minister Sergei Lavrov (Rusland) vorm te geven. Als lid van de Uitvoerende Raad van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons wil België hieraan zijn bijdrage leveren", liet Buitenlandse Zaken gisteren al weten in een persbericht.

Reynders wil namens de regering ook pleiten voor een grote humanitaire actie in Syrië.