"Een groep vrouwen met ballen aan hun lijf"

Hij is een van 's werelds bekendste modefotografen, maar de cover van het modemagazine Vogue die hij begin 1990 maakte, blijft toch wel het meest tot de verbeelding spreken. Peter Lindbergh bracht toen supermodellen Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford en Christy Turlington samen en het resultaat wordt nu nog altijd als "iconisch" omschreven. Nu het weer wereldwijd modeweken regent, blikte de nieuwswebsite The Telegraph met de nu 68-jarige fotograaf terug op die ene opmerkelijke foto.

"Deze vijf vrouwen, samen met nog onder meer Claudia Schiffer, brachten eind jaren 80 en begin jaren 90 een frisse wind in de mode-industrie. Tot dan waren fotomodellen alleen maar mooi en glamoureus. Maar deze vrouwen, die hadden ballen aan hun lijf. Die hadden hersenen in hun hoofd. Die bonden hun haren samen naar achteren en droegen geen make-up. Dat was het gewoon. Dat was de grote verandering."

"In het begin waren deze vrouwen verantwoordelijk voor een revolutie. Er waren hooguit tien vrouwen, maar zij waren wel de heersers van de wereld."

"Toch raakten ook deze tien gezichten bevuild door de schoonheids- en mode-industrie. Allemaal verloren ze die frisheid, dat gevoel van onafhankelijkheid. Ze werden wat vrouwen voor hen waren."

"Dat tijdperk van de supermodellen is voorbij. Het beeld van de vrouw werd opnieuw omvergegooid. Tegenwoordig kan je modellen samenbrengen in één kamer, maar zij brengen niets nieuws bij, ze vertegenwoordigen niets nieuws. Wat ze zijn, bestaat al."

"Misschien gaat de mode-industrie ooit genoeg hebben van de huidige fotomodellen en duiken er nieuwe gezichten op die een totaal nieuw schoonheidsideaal vertegenwoordigen. Misschien komt dan die tijd van de supermodellen terug. Heel misschien."

lees ook