"Liken" op Facebook valt onder vrijheid van meningsuiting

Een pagina op de sociaalnetwerksite Facebook "liken" (leuk vinden) valt onder het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, dat de vrijheid van meningsuiting omvat. Dat heeft een rechter in Viriginia beslist in een zaak die enkele medewerkers van de politie hadden aangespannen nadat ze ontslagen waren omdat ze de pagina van een politieke opponent leuk vonden.
AP2012

De zaak werd aangespannen door 6 medewerkers die beweerden dat ze door de chef van hun politiedistrict ontslagen waren omdat ze via Facebook zijn tegenstander gesteund hadden in 2009. De medewerkers vonden dat hun recht op vrijheid van meningsuiting, een onderdeel van het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, geschonden was.

In beroep oordeelde een rechter dat een pagina leuk vinden op Facebook "het 21e-eeuwse equivalent is van een campagnebord in de tuin plaatsen". 

"Deze uitspraak erkent dat het eerste amendement vrijheid van meningsuiting beschermt, in welke ruimte dan ook, of het nu gaat om een mening die geuit wordt in de werkelijke wereld of online", zegt Ben Wizner van de American Civil Liberties Union's Speech, Privacy & Technology Project. "De grondwet maakt geen onderscheid tussen een kandidaat steunen op Facebook of tijdens zijn publieke campagne."