"Vernietiging chemische wapens zal een jaar duren"

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat hij bereid is om zijn chemische wapens te vernietigen. Die operatie zal volgens hem wel minstens een jaar duren en één miljard dollar (740 miljoen euro) kosten. Assad deed de uitspraken in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News.
AP2013

Het interview met Assad werd opgenomen in Damascus en gisteravond uitgezonden. De Syrische president herhaalt dat Syrië het internationale verdrag over de Syrische chemische wapens wil naleven. "We gaan ons ontdoen van die wapens en ze vernietigen", aldus Assad.

"Het gaat om een technisch erg complexe operatie. Het zal veel geld kosten, wellicht 1 miljard dollar. De ontmanteling zal ook een jaar in beslag nemen, misschien iets meer."

Op de vraag of hij de chemische wapens ook wil overhandigen aan de VS om ze daar te laten vernietigen, antwoordde Assad: "Dit gaat ongeveer 1 miljard kosten. Het is zeer schadelijk voor het milieu. Als de Amerikaanse overheid bereid is om dat geld te betalen en de volledige verantwoordelijkheid op te nemen om de giftige stoffen naar de VS te brengen, dan mag ze dat doen."

Volgens Assad is zijn land "niet in staat van burgeroorlog". Hij noemt de oorlog een strijd tegen terroristen en zegt dat 80 tot 90 procent van de rebellen banden hebben met Al Qaeda en andere extremistische groeperingen. "Het leger moet komaf maken met de terroristen. Het leger moet de burgers verdedigen. En daarbij vallen slachtoffers. Dit is een oorlog en er zijn geen schone oorlogen."

"VN-inspecteurs zijn welkom"

De aanslag met chemische wapens van 21 augustus was het werk van de rebellen en niet van het regeringsleger, herhaalt de Syrische president ook. "Dit is verwerpelijk, het is een misdaad", zegt hij over de aanval. Assad, die voor die claim de steun krijgt van de Russen, voegde eraan toe dat de VN-inspecteurs welkom zijn om hun onderzoek in Syrië voort te zetten.

Het rapport van de inspecteurs over de aanval met chemische wapens beantwoordt de vraag over de verantwoordelijkheid niet, maar werd door de VS wel aangegrepen als een bijkomend argument voor de schuld van het regime. Assad richtte zich tot slot ook tot de Amerikaanse president Barack Obama en riep hem op om "te luisteren naar de goede raad van zijn bevolking".