"Volgende Duitse regering moet het eerlijk spelen"

"De volgende Duitse regering moet het eerlijk spelen, met een economisch model dat niet gebaseerd is op wie de laagste lonen betaalt." Dat zegt de Franse minister van Economie Benoit Hamon enkele dagen voor de Duitse verkiezingen.

Hamon beschuldigt de Duitse regering ervan dat die de lonen in het land "kunstmatig laag" houdt, onder meer door de mini-jobs. De voorbije jaren is de export van Frankrijk naar Duitsland kleiner geworden dan de import. Door de lage lonen kan Duitsland goedkoper produceren. Ook de Belgische regering heeft daar klachten over.

"Ik wil dat Duitsland een sociaal beleid heeft waarbij concurrentie niet teert op banen van 400 euro per maand. Ik wil dat Duitsland zijn landbouwbeleid niet baseert op lonen van 7 euro per uur. Dat is wat ik wil van de volgende Duitse regering. Die moet het spel eerlijk spelen, met een economisch model dat niet gebaseerd is op een competitie over wie het minste kan betalen aan arbeiders", zegt Hamon.

Het is niet voor het eerst dat Frankrijk zijn ongenoegen uit over het Duitse loonbeleid. Nu komen de nieuwe uitspraken enkele dagen voor de verkiezingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft eerder al gezegd dat Frankrijk de lonen zelf maar moet verlagen.