"Wél juist gereageerd op ruzie tussen kleuters"

Het parket van Tongeren is met een onderzoek gestart naar aanleiding van een "vechtpartij" tussen twee kleuters op de speelplaats van een schooltje in Boxbergheide, bij Genk. De ouders van een van de kinderen hebben een klacht ingediend. De school betreurt de commotie en zegt dat ze de juiste werkwijze gevolgd heeft.

Dinsdag kregen twee kinderen van 2,5 en 3 jaar ruzie tijdens een activiteit op de Vrije Basisschool Boxbergheide in Genk. Volgens Het Laatste Nieuws is een van de kleuters een tandje of een plukje haar kwijt geraakt. De ouders van dat kindje dienden een klacht in omdat de school niet op gepaste wijze gereageerd zou hebben. "Ik had gevraagd of de directeur even kon komen, maar het enige wat hij over zijn lippen kreeg, was dat dat dingen zijn die konden gebeuren. Ik stond aan de grond genageld", zegt de moeder.

"We konden niet anders dan het proces-verbaal van de klacht overmaken aan het parket van Tongeren", zegt de politie. Het parket bevestigt het onderzoek, maar wil er verder niet over communiceren.

"Ruzie maken hoort bij normale gedrag"

De directie en het schoolbestuur betreuren de klacht en zeggen dat ze wél de juiste werkwijze hebben gevolgd. "De kleuterjuf en de zorgcoördinator hebben onmiddellijk de kinderen bij zich geroepen en berispt, het gewonde kind verzorgd en de ouders en het CLB gewaarschuwd", luidt het in een persbericht. "De directeur was met een andere klas naar de bib en is op de hoogte gebracht. Hij had en heeft het volste vertrouwen in de goede opvolging van wat gebeurd is."

"Kleuters spelen en maken soms ruzie. Dit hoort bij het normale gedrag van jonge kinderen. Ze leren omgaan met elkaar en met grenzen. Als school hebben wij daar aandacht voor. Als wij vaststellen dat er een problematisch gedrag zou zijn, nemen wij onmiddellijk contact op met de ouders én CLB. In dergelijke gevallen bekijken wij gezamenlijk naar het passend traject."

"Aangezien wij nog in het begin van het schooljaar zijn, moeten wij de kinderen nog beter leren kennen om bepaalde vaststellingen te kunnen doen. We volgen de beide kinderen nauwgezet op. In elk geval aanvaarden wij geen grensoverschrijdend gedrag."

"Mag een kind nog vrij spelen?"

Pierre Anthonissen, de directeur van de school, zegt in Het Laatste Nieuws dat hij er het hart van in is. "Ik begrijp de bezorgdheid van de ouders. Het kleutertje gaat hier pas naar school en wordt na tien dagen gebeten door een andere kleuter. Dat is niet fijn. Maar dit zijn kleuters. We kunnen hun enkel vertellen dat zoiets niet hoort, we kunnen zelfs een sanctie geven - maar vergeet toch niet dat het hier om kinderen van 2,5 en 3 jaar gaat."

"We zijn een beetje geschrokken. Wij hebben alle respect voor de zorg van de ouders. We moeten daar altijd rekening mee houden, dat is hier ook gebeurd. Maar mag een kind nog spelen? Dat is de vraag die wij ons stellen. Mogen kleuters van 2,5 en 3 jaar nog vrij met elkaar spelen op een speelplaats?", zegt Willy Bombeeck, woordvoerder van het VSKO aan het VRT-radionieuws.