"Wie zijn jullie? Zijn jullie familie?"

Na hun huwelijk in 2008 ging het van kwaad naar erger: de kilo’s stapelden zich op bij Justin en Lauren Shelton en het gewicht dat ze bij hun huwelijk hadden, samen 350 kilo, werd nog met tientallen kilo’s vermeerderd. Na een spoedopname, tijdens dewelke bleek dat de ziekenhuisapparatuur niet kon gebruikt worden door de omvang van Justin, besliste het koppel het roer om te gooien. "En het resultaat is wonderbaarlijk. Een echte inspiratie voor anderen", klinkt het in Amerikaanse media.

Het koppel uit Tennessee, VS, deed de afgelopen dagen zijn verhaal in het praatprogramma Today en op nieuwswebsites Yahoo News en Huffington Post.

"Voedsel werd die vriend die er altijd is om je te steunen. Hij spotte nooit met mij en was nooit gemeen tegen mij."

"Nadat we getrouwd waren, werd het almaar erger. Een sneeuwbaleffect. Maar in december 2011 liep het fout." Justin werd met nierproblemen naar het ziekenhuis overgebracht, maar door zijn omvang kon de apparatuur om de nieren te onderzoeken niet bij hem gebruikt worden: "Ze moesten raden wat ik had. Ik kreeg een dosis antibiotica en werd naar huis gestuurd."

"Dat was het teken om onze levensstijl aan te passen. Naast het veranderen van onze eetgewoontes, begonnen we ook te sporten. In het begin nog erg beperkt, maar geleidelijk werden de oefeningen moeilijker. En in plaats van naar een restaurant te gaan, trokken we de bergen in. Om te wandelen. Onder de slogan: "We zijn stoutmoedig, dapper en avontuurlijk." Samen met een diëtiste verloren we in 19 maanden tijd samen bijna 240 kilogram."

"Er zijn familieleden die we al een tijdje niet meer gezien hebben, en hun eerste reactie is: "Wie zijn zij? Familie?" Ze herkennen ons niet meer."

"Samen zijn we sterker uit dit verhaal gekomen. Onze karakters zijn veranderd. Het helpt heus wel als je iets moeilijks moet doen en je kan dat samen doen. Wanneer een van ons het niet meer zag zitten, dan trok de ander die er weer door."

"Het is alsof we een tweede kans gekregen hebben, eentje waarin we naar de toekomst kunnen kijken en ieder moment ten volle kunnen beleven."

lees ook