Ackermans & van Haaren wordt baas bij DEME

De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren gaat de volledige controle overnemen over het baggerbedrijf DEME uit Zwijndrecht. Dat gebeurt via de overname van de bouwgroep CFE.

Ackermans & van Haaren is nu al voor 50% eigenaar van DEME, de andere aandelen zitten bij de bouwgroep CFE. Volgens De Tijd zal Ackermans & van Haaren (AvH) nu een overnamebod lanceren op CFE en zo alle aandelen van DEME in handen krijgen.

In een eerste fase koopt AvH 23% van de aandelen van CFE van de Franse bouwgroep Vinci. Tegelijk zal CFE het kapitaal verhogen en tekent AvH daarop in.

Ackermans & van Haaren zal zo 60% van CFE bezitten en zal daarna een uitkoopbod op de andere aandelen lanceren. De groep wil daar 45 euro per aandeel bieden, evenveel als het aan Vinci wil betalen.

Overdreven veel is dat niet, want gisteren sloot CFE op de beurs Euronext Brussel op iets boven de 43 euro. De gemiddelde koers van de voorbije 30 dagen ligt op 42,25 euro.

BELGA/VERGULT

DEME heeft een wereldreputatie

De baggergroep DEME (Dredging Environmental & Marine Engineering) werd in 1991 opgericht en is wereldwijd actief en geniet een stevige reputatie.

De groep is eigenaar van de baggeraars Dredging International en Decloedt & Zonen, van Tideway dat pijpleidingen en kabels onder zee legt en het milieubedrijf DEC. Wereldwijd werken er ongeveer 4.000 mensen voor DEME en het bedrijf bezit 300 schepen. 

CFE (Compagnie Générale de Chemins de Fer Secondaires) werd in 1880 opgeicht en is actief in de bouw, vastgoedontwikkeling en -beheer. Die groep is voor 47% in handen van de Franse bouwgroep Vinci. De rest van CFE is genoteerd op de beurs.