Di Rupo zegt waar het op staat - Luc Van der Kelen

De kop van de politici staat naar verkiezingen. De N-VA is ermee begonnen en de premier neemt de handschoen op. Hij heeft er zijn eerste “Di Rupo's café politique” opzitten bij de studenten van de UCL. Zeg nu nog dat die jongelui geen interesse hebben voor politiek. Ze zaten daar met zijn 1.200 te luisteren naar een ouder wordende heer met strikje.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Waar blijft Kris Peeters trouwens? Die doet alsof er nog geregeerd wordt. Dat 'alsof' moet je letterlijk nemen. In de komende maanden moet hij nog doen alsof het onderwijs hervormd wordt en alsof de Oosterweelverbinding aangelegd zal worden. Gewoon omdat de oppositie niet meer kan kwetteren dat hij zijn twee belangrijkste dossiers niet heeft aangepakt. Scholen en mobiliteit. Als de m/p niet oplet, zit hij straks in de rol van Patrick Janssens. Die bestuurde Antwerpen tot de verkiezingen voorbij waren, waarna hij vaststelde dat de mensen voor iemand anders hadden gekozen.

Di Rupo zal die fout niet maken. Hij heeft twee jaar onverdroten bestuurd, maar nu zit hij in verkiezingsmodus. Zijn uitstapje naar Louvain-la-Neuve was al zijn tweede kiesplatform na zijn toespraak op de zomeruniversiteit van zijn partij enkele weken geleden. Natuurlijk zijn er nog een paar dossiers die aangepakt - een bescheiden concurrentiepact - of afgewerkt moeten worden, maar dat moet vooral de indruk wekken dat er nog van alles gedaan zal worden. Quod non. Moet er nog bespaard worden? Maar neen. 't Is goed geweest met de besparingen. En iedereen die benoemd moest worden, is benoemd. We zitten ook federaal dus in de fase van het voorwaardelijk beleid. Het alsof-beleid.

Klare taal

Niets van wat Elio doet, is toevallig. Daar aan de UCL zat de toekomst van Wallonië in de aula. Dat is niet zonder betekenis. De premier heeft er voor zijn aankomende intelligentsia klare taal gesproken.

Dat hij voor een federale kieskring is, bijvoorbeeld. Persoonlijke mening, quoi. Dat gaat er bij het UCL-publiek wel in. Alleen, er komt toch niets meer van voor de verkiezingen. En dan is het misschien geen thema meer. Ofwel splitst Bart De Wever het land en dan hoeft die kieskring niet meer. Ofwel gaat De Wever op zijn bek en dan hoeft het ook niet meer, tot het jaar 2019 alvast. In de politieke rekenkunde is vijf jaar gelijk aan een eeuw. Een mooi idee, daar niet van, omdat een land alleen een democratie is als alle burgers zich over het beleid van de premier kunnen uitspreken.

Di Rupo's belangrijkste boodschap handelde over de Waalse economie. Dat de transfers van Vlaanderen naar Wallonië zes miljard bedragen, zei de premier. Dat is de klassieke rekening die in Vlaanderen wordt gemaakt. Zes miljard, per jaar.

Het komt niet omdat er in Wallonië naar verhouding meer wordt uitgegeven. Daar heeft Rudy Demotte al lang een einde aan gemaakt. Neen, de transfers zitten aan de inkomstenzijde. Er wordt naar verhouding in Wallonië te weinig geld verdiend en dus te weinig ingebracht aan inkomsten voor de overheid en de sociale zekerheid.

Dat de premier dit publiek erkent voor een publiek van aankomende juristen, economisten en wetenschappers, zij die Wallonië over een jaar of twintig mee zullen besturen, is een van de belangrijkste boodschappen die een Franstalige premier kan bieden aan zijn publiek. Hij had er ook voor kunnen kiezen om zijn gouwgenoten wat naar de mond te praten, maar mooi niet. Hopelijk dragen ze de boodschap uit in alle kringen waar ze komen.

Even een parenthese: de Vlaamse minister-president heeft gezelschap gekregen. Vlaanderen is niet langer de enige entiteit in het land die een begroting in evenwicht heeft opgesteld. Het duo Vervoort - de nieuwe PS-chef in Brussel - en Guy Vanhengel heeft dat voor mekaar gekregen.

Licht aan het einde van de Waalse tunnel

De hoogste Waalse politieke leiders - niet alleen Di Rupo, ook Rudy Demotte en andere Magnettes - hebben het uitgavenprobleem al redelijk aangepakt. Er is in dit land onder invloed van de economische en financiële crisis zeer veel aan het veranderen in zeer korte tijd. De invloed van Europa daarop is doorslaggevend, niet alleen in Vlaanderen, maar ondanks het anti-Olli Rehn-discours daagt de economische realiteit van de welvaart ook in Wallonië en bij de Franstaligen in Brussel.

De toekomst van België als land zal worden bepaald naarmate Wallonië erin slaagt zijn economie opnieuw op de rails te krijgen. Dat en dat alleen zal de fiscale transfers doen wegsmelten. Vlaanderen zal zeer goed moeten opletten, want die Walen zijn niet slecht bezig. Ze hebben gekozen voor innovatieve en hoogtechnologische sectoren als luchtvaart, farma, ICT en andere.

De PS heeft er lang over gedaan maar ze is nu bezig de tanker van koers te laten veranderen. Zeer zeker draagt de partij nog veel sporen in zich van een overheidseconomie, zoals in de intercommunales die ze controleert en die daardoor ook het grootste Waalse probleem aan het worden zijn. Maar er is licht in de Waalse tunnel.

Als Bart de Wever niet oplet, zal hij dat refreintje van de PS-belastingregering nog moeten aanpassen.

(De auteur was politiek commentator voor Het Laatste Nieuws.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.