Dinosauriërs hadden geen veren nodig om te kunnen vliegen

Dinosauriërs van het geslacht Microraptor hadden geen veren nodig om te kunnen vliegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton in Engeland. Wetenschappers vermoeden nu dat veren voor een ander doel zijn ontstaan.

Microraptor is een geslacht van kleine vleesetende dinosauriërs die zo'n 120 miljoen jaar geleden leefden in het gebied van het huidige China. De lengte van de dinosauriërs bedroeg zo'n 75 centimeter.

Het meest opvallende kenmerk van een Microraptor bestaat uit zijn verenkleed. Wetenschappers van de Universiteit van Southampton hebben nu echter ontdekt dat het vliegvermogen van de dinosauriër niet afneemt als de veren worden verwijderd.

De vliegtechniek van de dinosauriër werd getest met een levensgroot model in een windtunnel. Uit de test blijkt dat de viervleugelige Microraptor een uitstekende zweefvlieger was, zelfs zonder veren.

Wetenschappers vermoeden nu dat veren voor een ander doel zijn ontstaan. "We zullen nu alleen nog moeten uitzoeken wat dat precies is", aldus onderzoeksleider Gareth Dyke.