Dodentol door noodweer in Mexico opgelopen tot 80

Het aantal doden door het aanhoudende noodweer in Mexico is opgelopen tot 80. Er zijn ook bijna 60 vermisten na een grote aardverschuiving in het zuiden. Het noodweer wordt veroorzaakt door de orkanen Ingrid en Manuel. De ene komt uit de Golf van Mexico, de andere uit de Stille Oceaan.
AFP ImageForum

De tropische storm Manuel, die eerder deze week verwoestingen aanbracht in het zuidoosten van Mexico, heeft opnieuw aan kracht gewonnen en nadert nu het noordwesten van het land. De storm, een orkaan van categorie één, gaat gepaard met windstoten tot 120 kilometer per uur. Er wordt gevreesd voor nog ergere vernielingen.

Zeker 230.000 mensen zijn al op de een of andere manier getroffen door het noodweer. Tientallen wegen, bruggen en duizenden huizen hebben schade opgelopen. Stortregens, overstromingen en aardverschuivingen hebben tientallen doden gemaakt in de staat Guerrero (zuiden), in de staat Puebla en in de staat Hidalgo (centrum). Op een persconferentie meldden de autoriteiten gisteravond dat het aantal doden is opgelopen tot 80.

Door het noodweer ligt het dagelijkse leven stil in grote delen van Mexico. Bijna overal is er een tekort aan voedsel, drinkbaar water en kleding. In diverse deelstaten kwamen mensen om het leven door aardverschuivingen of toen hun huizen bezweken onder de zware regenval.

In Acapulco zijn de wegen van en naar de stad geblokkeerd, waardoor de bevoorrading van de bevolking en de toeristen veel problemen ondervindt. Zeker 40.000 Mexicaanse en buitenlandse toeristen zitten geblokkeerd in de populaire badplaats. Het Mexicaanse leger haalde al meer dan 3.000 toeristen via een luchtbrug weg uit de overstroomde stad. Er vielen zeker 26 doden, onder wie 7 kinderen.

In de zuidelijke staat Guerrero wordt intussen gevreesd voor nog meer doden. In het dorpje La Pintada heeft een zware aardverschuiving plaatsgevonden. Er is sprake van 58 vermisten. Bevestiging over dodelijke slachtoffers is er nog niet.