Egyptische leger valt bolwerk Moslimbroeders binnen

In een stadje net buiten Caïro is het tot gevechten gekomen tussen soldaten van het Egyptische leger en militanten van de Moslimbroederschap. Daarbij is een generaal om het leven gekomen. In Caïro lag het metroverkeer ook een tijdlang stil nadat er twee bommen waren gevonden. Die bleken vals.
(Archieffoto)

In het bewuste stadje, Kerdasa, werden vorige maand 11 politieagenten gedood. Het militaire regime kondigde toen al aan dat er actie zou worden ondernomen om de verantwoordelijken, die gezocht worden bij de islamistische Moslimbroederschap, te straffen. De operatie die het leger vanmorgen is gestart, past wellicht in dat voornemen.

Volgens het staatspersagentschap was de actie gericht tegen "broeihaarden van terrorisme en criminaliteit". De militairen doorzochten huizen van leden van de Moslimbroederschap. Het kwam tot schermutselingen waarbij generaal Nabil Farraq zwaargewond raakte. Hij stierf later in het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn vandaag alles samen 55 mensen opgepakt. Volgens het staatspersagentschap waren 3 onder hen betrokken bij de moord op de politieagenten vorige maand.

In Kerdasa, dat bekendstaat als een bolwerk van de Moslimbroeders, kwamen gisteren nog duizenden mensen op straat om hun steun te betuigen aan de afgezette president Mohammed Mursi. Sinds Mursi van de macht is verdreven, is het erg onrustig in Egypte, met grote spanningen tussen het militaire regime en de Moslimbroeders.

Metroverkeer stilgelegd na vondst bommen

In de Egyptische hoofdstad Caïro lag bovendien het metroverkeer een tijdlang stil na de ontdekking van twee bommen op de rails van een station in het zuiden van de stad. De twee bommen waren echter "vals", zo blijkt.

"De bommen waren niets meer dan zakken cement waar elektrische draden uit kwamen", zo liet een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.