EU-politieagent is doodgeschoten in Kosovo

In het noorden van Kosovo, waar veel Serviërs wonen, is een agent van de EU-politiemissie Eulex doodgeschoten. Onbekenden openden het vuur op een wagen van de EU-missie met zes inzittenden. Europa houdt al jarenlang toezicht op de grens tussen Kosovo en Servië.
Agenten van Eulex aan het werk op de grens tussen Kosovo en Servië.

De politiewagen werd beschoten bij Mitrovica, vlak bij de grens met Servië. Het is niet duidelijk wie op de politieagenten heeft geschoten. Eulex heeft nu een onderzoek geopend en een oproep gericht aan de lokale bevolking met de vraag informatie te leveren die zou kunnen helpen bij het onderzoek.

De politiemensen waren op weg naar hun dienst op een grenspost met Servië, waar ze douanecontroles uitvoeren. Serviërs in dit deel van Kosovo hebben zich lange tijd verzet tegen deze controles, omdat zij Kosovo als een deel van Servië beschouwen.

Op 3 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo, in het kader van de uitvoering van het in april gesloten akkoord over de normalisering van de relaties tussen Kosovo en Servië. Kosovo verklaarde zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk, en zo'n 40.000 Serviërs in het noorden van het land weigeren nog steeds de autoriteit van Pristina te erkennen. De vorige gemeenteraadsverkiezingen werden geboycot door de Serviërs, nu zijn er wel enkele Servische lijsten.