Geen pincode meer nodig voor kleine bedragen

Vanaf 2014 zal het mogelijk worden om kleine bedragen tot 25 euro met een bankkaart te betalen, zonder daarvoor de pincode te moeten invoeren. Dat zegt Bancontact/Mister Cash in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het wil zo de betaling van kleine bedragen met een bankkaart vereenvoudigen.

Eind 2013 verdwijnt de Proton-functie, waarmee tot nog toe kleine bedragen konden betaald worden. Het gebruik van Proton gaat immers jaar na jaar achteruit.

Om dat te compenseren, werkte Bancontact/Mister Cash een alternatief uit. Betalen zonder pincode zal vooral kunnen aan onbemande betaalterminals, zoals parkeerautomaten, snoep- en drankautomaten en andere betaalterminals zonder klavier.

Na een aantal betalingen zonder pincode moeten de kaarthouders zich opnieuw "bekendmaken" via een transactie mét pincode. Vanaf hoeveel betalingen dat nodig zal zijn, zal afhangen van bank tot bank.

Op termijn wil Bancontact/Mister Cash ook volledig contactloos betalen mogelijk maken. Het volstaat dan om de chipkaart simpelweg tegen een betaalterminal te houden om een kleine betaling uit te voeren. Ook hier zal een limiet van 25 euro per transactie gehanteerd worden.