Landingsbaan in Zaventem heeft nieuwe naam gekregen

Op de luchthaven van Zaventem is een van drie start- en landingsbanen de voorbije nacht van naam veranderd. Dat was nodig omdat het magnetische noorden elk jaar wat opschuift.

Baan 02-20 is de voorbije nacht 01-19 geworden. De cijfers verwijzen naar de ligging op het kompas. Maar omdat het magnetische noorden elk jaar wat opschuift, moest dus ook de naam aangepast worden. De naam van de twee andere landingsbanen was in de jaren 70 al eens aangepast.

De passagiers zullen er niets van merken, maar voor piloten en luchtverkeersleiders is het wel van belang. "De naam is aangepast in alle computers en internationale databases", vertelt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. "Ook zijn er nieuwe borden geplaatst en op de grond zijn nieuwe nummers geschilderd." De naamswijziging is volgens Brussels Airport prima verlopen.

De namen van start- en landingsbanen op luchthavens zijn wereldwijd aan bepaalde regels gebonden. Op alle luchthavens dragen de banen een nummer van 1 (aangegeven als 01) tot 36, afhankelijk van hun oriëntatie ten opzichte van het kompas.

Het nummer 09 staat daarbij voor het oosten (90°), 18 voor het zuiden (180°), 27 voor het westen (270°) en 36 voor het noorden (360°). Omdat start- en landingsbanen in twee richtingen gebruikt kunnen worden, krijgen ze twee nummers, waarvan het verschil altijd 18 is (gelijk aan een verschil van 180°).

Baan 02 in de ene richting is bijvoorbeeld ook baan 20 in de andere richting en wordt dus start- en landingsbaan 02/20 genoemd. Die baan op de luchthaven van Zaventem krijgt nu een andere naam en dat omdat het magnetische noorden van onze planeet een beetje is opgeschoven. De locatie van het magnetische noorden is namelijk niet helemaal stabiel en verschuift elk jaar een beetje.

Door die verschuiving kunnen luchthavens op een bepaald moment een start- en landingsbaan hebben waarvan het nummer niet langer klopt met de realiteit van het kompas. Hoewel de jaarlijkse verschuiving niet zo groot is en een naamsverandering uitzonderlijk is, heeft Brussels Airport nu toch het punt bereikt dat baan 02/20 omgedoopt moet worden tot baan 01/19.

Meest gelezen