Langer leven dankzij Google?

Internetreus Google start met een nieuw, mysterieus project dat de ambitie heeft om het leven te verlengen. Dat heeft topman Larry Page aangekondigd.
De cover van Time zet de ambities van Google op scherp.

Calico, zo heet het project. "Ziekte en ouder worden, het raakt iedere familie. Ik denk dat we miljoenen levens kunnen verbeteren door na te denken over gezondheid en biotechnologie", zo klinkt het bij de lancering van het project.

Google wil dus onderzoeken hoe mensen langer kunnen leven. "Kan Google de dood oplossen?", maakt Time er zelfs van. Maar hoe Google dat onderzoek wil voeren, dat is nog vaag. "Het is nog vroeg dag", schrijft Larry Page op Google+, de sociaalnetwerksite van Google. Al noemt hij in Time wel de strijd tegen kanker als een voorbeeld.

Volgens Time zeggen bronnen die bij het project betrokken zijn dat Calico zal beginnen met dataverwerkingstechnologie. Het project moet klein beginnen om op zoek te gaan naar nieuwe technologieën. "Het is net goed dat er geen concreet plan is", klinkt het.

Arthur Levinson gaat het ambitieuze project leiden. Levinson is voorzitter en ex-CEO  van de biotechnologiereus Genentech. Hij is ook topman bij Apple, een concurrent van Google. Maar ook Apple-CEO Tim Cook steunt het project, zo staat in de mededeling van Calico.

Mikken op de maan

Google zet vaker in op projecten die niet tot de corebusiness van het bedrijf behoren. "Moonshots", zo heten zo'n projecten. Zo werkt Google aan een auto die zichzelf kan besturen, brengt het bedrijf de wereld in kaart en probeert het het internet in zo veel mogelijk talen te vertalen.

Maar het is voor het eerst dat Google inzet op een project dat zo ver van de corebusiness van het bedrijf ligt. "Ja, het is verschillend van wat Google vandaag doet", schrijft Page op Google+. Maar zoals we uitleggen in onze brief aan aandeelhouders: er is een enorm potentieel voor technologieën die het leven van mensen kunnen verbeteren. Dus schrik niet dat we investeren in projecten die vreemd of speculatief lijken. En vergeet niet dat deze nieuwe investeringen maar klein zijn in vergelijking met die in onze kernactiviteiten."