McCain: "Poetin is een vriend van tirannen"

De Amerikaanse politicus John McCain, senator voor de Republikeinen, heeft een open brief geschreven, die gepubliceerd is in de Russische krant Pravda. Daarin hekelt McCain de steun van president Vladimir Poetin aan Syrië en de corruptie en het gebrek aan persvrijheid in Rusland.

Poetin verbaasde vorige week de wereld met een open brief aan de Amerikaanse bevolking die gepubliceerd werd in de New York Times. Daarin schreef de Russische president dat een inval in Syrië een nieuwe golf van terrorisme kan veroorzaken. Met de brief probeerde Poetin de Amerikaanse publieke opinie te bewerken op het moment dat politici zich beraden over een mogelijke inval in Syrië.

Nu kaatst John McCain, in 2008 nog de Republikeinse uitdager van Obama, de bal terug met een open brief in Pravda, een van de belangrijkste Russische kranten.

"Ik ben niet anti-Russisch, ik ben meer pro-Russisch dan het regime dat jullie vandaag misleidt", schrijft McCain. Hij hekelt de corruptie in het land en zegt dat Poetin en zijn bondgenoten de Russische reputatie in de wereld "vernietigen". "Ze geloven niet in de waarden van leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Ze hebben geen respect voor jullie waardigheid."

"Poetin en zijn medewerkers straffen dissidenten, ze vervalsen de verkiezingen, ze controleren de media. Ze bedreigen mensen die opkomen voor zelfbestuur", schrijft McCain.

McCain schrijft ook over de steun van Assad aan Syrië. "Hij maakt van Rusland een vriend van tirannen en een vijand van de onderdrukten."

McCain is een voorstander van Amerikaanse inmenging in het conflict in Syrië. Hij lijkt bereid om verder te gaan dan Obama voorstelt. Hij pleit onder meer voor wapenleveringen aan de Syrische rebellen.

AP2013